Vrijspraak Hornbach-overval

in de pers door

Den Haag, 24 februari 2016

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 45-jarige vrouw voor haar aandeel in een gewelddadige overval op de Hornbach-bouwmarkt in Wateringen op 15 december 2014 vlak na sluitingstijd, waarbij de daders bijna 90.000 euro hebben buitgemaakt. De vrouw krijgt een celstraf van 48 maanden. Zij werkte als (assistent) hoofdcaissière van de Hornbach van binnenuit mee aan de overval, waarbij ze zich voordeed als slachtoffer.

Overval

Op 15 december 2014 hebben drie overvallers via de personeelsingang met de personeelspas van de vrouw toegang gekregen tot de bouwmarkt. Tijdens de overval zijn vuurwapens getoond en heeft één dader een vuurwapen doorgeladen en dit op één van de medewerkers gericht. De medewerkers van de bouwmarkt werden gesommeerd op de grond te gaan liggen, waarna hun polsen, en later ook hun enkels, met tie-wraps werden vastgebonden. Verder zijn er telefoons van de medewerkers afgepakt en vernield. De daders hebben bij deze overval € 89.638,- weggenomen.

Voorkennis

De rechtbank is op basis van de zeer specifieke kluisprocedure en de handelwijze van de drie daders van oordeel dat het niet anders kan dan dat de daders informatie van binnenuit hebben gekregen. Mede op basis van overig bewijs, zoals bijvoorbeeld het opvallende gedrag van de 45-jarige vrouw voor, tijdens en na de overval en hoe zij behandeld werd door de daders, is de rechtbank van oordeel dat verdachte heeft samengewerkt met de drie daders.

Vrijspraken

Er zijn sterke aanwijzingen dat twee medeverdachten, te weten een zoon en een neef van de 45-jarige vrouw, betrokken waren bij de overval. De rechtbank Den Haag spreekt deze mannen echter vrij vanwege het ontbreken van wettig en overtuigend bewijs. Wel zijn aan hen celstraffen (voor de duur van 3, respectievelijk 4 maanden) opgelegd vanwege het bezit van een vuurwapen.

 

Bron: © de Rechtspraak (bekijk origineel artikel hier)