Vandaag nog vrijgelaten – OM eist vier jaar voor zoon die Eindhovenaar van trap zou hebben geduwd

in de pers, rechtzaken door

“OM eist vier jaar voor zoon die Eindhovenaar van trap zou hebben geduwd, familie gelooft in onschuld “

DEN BOSCH – Hoewel de familie van Eindhovenaar Karst Vaartjes zelf zijn dood als een ongeluk ziet, wil het OM diens Helmondse zoon Kevin vier jaar achter tralies hebben. Hij zou zijn vader (59) bij een ruzie van de trap hebben geduwd. De rechtbank denkt daar hoogstwaarschijnlijk anders over: ze liet de zoon aan het eind van de dag vrij uit zijn voorarrest. Hij heeft net een jaar achter tralies gezeten.

Officier van justitie Erna Vrijhoeven vond maandag in de Bossche rechtbank de volledige familie van vader Vaartjes tegen zich. Twee zussen en de broer van de man, en zijn dochter namen het in indrukwekkende slachtofferverklaring op voor hun neef en broer, een timide, magere, nauwelijks verstaanbare jongeman (26). Er kwamen woorden voorbij als ‘geen enkele verdenking’, ‘oprecht geloof in zijn woorden’, en ‘diepe overtuiging van een ongeluk’. Een tante noemde de arrestatie een nachtmerrie. “Juist de zoon die niets wilde dan zijn vader helpen, heeft niet eens afscheid van hem kunnen nemen.”

Verslaafd aan drank en drugs

Het slachtoffer was een man met problemen: verslaafd aan alcohol en cocaïne. Vandaar dat zijn zoon eind 2017 weer bij hem was gaan wonen. De fatale avond, november vorig jaar, wilde vader opeens het geld hebben dat hij eind van de week pas van Kevin zou krijgen. Kevin wilde het niet geven, bang dat het naar drugs zou gaan, vader leek onder invloed.

De ruzie werd een worsteling, over en weer vielen klappen en Kevin rende naar boven. Vader kwam er achteraan. Kevin wilde zijn vriendin, die daar was, beschermen. Volgens Kevin hield hij hem tegen. Hij strekte hij zijn armen uit en pinde zijn vader op de trap tegen de muur. Deze hield zich vast, Kevin liet los maar toen schudde vader met zijn hoofd en viel naar beneden, aldus de zoon.

Volgens de vriendin zei Kevin meteen: ‘Wat heb ik gedaan’. Tegen de ambulancebroeders en de politie zei hij dat hij vader had geduwd. En hij zei dat ook tegen 112 en in app-berichten. Maar dat was niet letterlijk zo, bezwoer hij de rechters. Maar officier Vrijhoeven vond de woorden van toen geloofwaardiger dan andere verklaringen een jaar later. Wat ook opviel: Kevins’ hand was beschadigd door het gevecht, vader was bijzonder zwaargewond maar Kevin had verder zelf helemaal niks. Er is onderzocht of vader iets medisch overkwam maar dat was niet zo. Hij had ook geen drank of drugs in zijn bloed. Door het hersenletsel kwam hij in coma, is nog geopereerd maar overleed een week later.

Genoeg gestraft

Doodslag dus. Ernstig, en het kan zwaar worden bestraft. Maar Kevin ‘moet verder leven met het besef dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader’. Vier jaar cel leek Vrijhoeven genoeg. Advocate Irma Groenendijk zag geen enkel bewijs dat Kevin iets deed. Hij heeft zelf nog geprobeerd vader te reanimeren. Zelfs al had Kevin iets gedaan dan was het zelfverdediging. En hij is genoeg gestraft.

Bron: Eindhovens Dagblad, Max Steenberghe, 02-12-19 (link)