OM eist bijna 4 jaar cel voor opdrachtgever van overval Raalte

in de pers door

Tegen de 36-jarige Danny S. uit Zutphen is vandaag 45 maanden cel geëist voor het medeplegen van een zeer gewelddadige overval op een bewoonster in Raalte. In de woning werd tevergeefs gezocht naar contant geld uit de handel in oud ijzer.

De overvallers reden daarna in een in Deventer gestolen Volkswagen Golf naar Diepenveen. De mokers waarmee ze de ruiten van de woning insloegen, werden onderweg uit het raam gegooid. Deze zijn later ergens tussen Raalte en Doetinchem gevonden. Op de mokers zat dna van Danny. Vanuit Diepenveen zou Danny de overvallers naar Zutphen hebben gebracht.

Explosie

Aanvankelijk hield hij zich in verhoren op de vlakte, maar later zei hij dat P. en mogelijk B. bij de zaak betrokken zijn. Zijn loslippigheid was vermoedelijk de reden dat eind mei vorig jaar bij een explosie de voorgevel uit zijn woning werd geblazen. ,,Ik lag met mijn gezin thuis te slapen. Als je wat met mij te bespreken hebt, kom je op mij af en niet op mijn gezin”, zei hij hierover op de zitting.

Sinds de ontploffing wil Danny S. weinig kwijt over de overval. Toch ligt er veel bewijs, zei de officier. Zo was zijn telefoon die nacht in Deventer nabij de plek waar de Golf werd gestolen en in Diepenveen waar diezelfde wagen in de fik werd gestoken. Een politiemol, die in deze zaak eerder ook is veroordeeld, zei dat het telkens Danny was die hem opdracht gaf informatie in de politiesystemen over de overvallen op te zoeken.

Overval op oom

Hij werd ernaast ook verdacht van de gewapende overval op zijn oom in Warnsveld, in februari 2017. De man, ook actief in de handel in oud ijzer, werd beroofd van 30.000 euro in contanten. Die envelop had hij de dag ervoor van zijn broer gekregen en Danny wist daarvan, zei het slachtoffer. De officier had echter onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van de verdachte bij deze overval.

Stef P. en Chris B. kregen vorig jaar jarenlange celstraffen opgelegd, ook voor andere overvallen op oud-ijzerhandelaren in het oosten van het land. Danny loopt nu nog vrij rond, maar de officier wil dat hij na de uitspraak van de rechtbank meteen wordt vastgezet.

Darten

Volgens advocaat Irma Groenendijk was haar cliënt op een darttoernooi in Assen toen zijn oom werd overvallen. Het is volgens haar helder dat Stef en Chris een verhaal verzonnen om Danny te pakken. Dit omdat hij over hen had verklaard tegenover de politie. Ze vroeg om vrijspraak. Danny S. meent dat van alles op zijn bordje wordt gelegd. De slachtoffers kent hij niet, zei hij.

Het vonnis volgt op 16 januari.

Bron: De Stentor; Michiel Satink 12-12-19 (originele artikel) – Beeld: Google streetview