Advocaten: Geef ons filmpjes van onterechte controles

in de pers door

Twee Haagse advocaten verzamelen filmpjes en geluidsopnames over in hun ogen onterechte controles en aanhoudingen door de politie. Ze gaan die als klachten neerleggen bij de politie.

De strafpleiters Ferry van Dijk en Irma Groenendijk springen in eerste instantie in de bres voor hun cliënten na voortdurende klachten. Van Dijk schat dat tussen de tien en twintig Hagenaars uit zijn clientèle wekelijks te maken krijgen met controles en aanhoudingen. Ze moeten zich legitimeren of worden met de auto of scooter langs de kant van de weg gezet vanwege een verkeerscontrole.

“Omdat ik blond ben en een vrouw mag ik doorrijden en zij niet,” aldus Groenendijk. Ferry van Dijk deelt de onvrede. “Dus als mijn zoon in mijn auto rijdt wordt hij aan de kant gezet, omdat het onderbuikgevoel van een agent zegt dat het niet kan dat een jonge man achter het stuur van zo’n dure wagen zit.”

Bende

Voor Van Dijk en Groenendijk was de maat vol na de recente veroordeling van een bende uit Den Haag. De veroordeling, die volgde na onder meer willekeurige controles van de bendeleden, heeft, zo zeggen zij, de politie een vrijbrief gegeven om door te gaan met dat soort controleacties.

Jongeren uit de bende werden bij algemene verkeerscontroles niet alleen naar hun rijbewijs gevraagd, maar er werd ook in de achterbak gekeken en inzittenden werden zelfs gefouilleerd. Alles werd genoteerd, tot en met hoeveel contant geld een inzittende bij zich droeg. ,,Wat heeft dat te maken met de wegen- en verkeerswet? Onder dat mom zijn ze staande gehouden,” zegt Van Dijk. “Dit is zelf regels overtreden en dan zeggen ‘jij hebt regels overtreden’.”

Succesverhaal

In het vonnis van de bendeleden zegt de rechtbank echter dat de politie op dat moment niet bezig was met strafrechtelijk onderzoek, maar enkel ‘informatie verzamelde’. Dat mag. De politie deelt inmiddels deze aanpak als een succesverhaal met collega’s in het land. Een politiewoordvoerder benadrukt in een reactie dat er gehandeld is binnen de marges van de wet.

Groenendijk: “Je kan zeggen ‘nou en, er is toch een stel inbrekers in de kraag gevat? Maar er wordt aan grondrechten getornd. Dit betekent dat jij als burger zo maar aan de kant kan worden gezet. Hoe zou jij dat vinden?”

Bron: AD.nl – Jorina Haspels (bekijk origineel artikel)
Foto: © Frank Jansen